Tantari – acestia intra in categoria agentilor suparatori si a daunatorilor pentru igiena. In general, in Europa acesti tantari nu reprezinta o problema pentru transmiterea agentilor patogeni ai bolilor, precum virusi, bacterii, protiste. In zonele tropicale, specia de tantari actioneaza si ca transmitator al unor agenti patogeni, cum ar fi viermi, (filariae) si arbovirusi.
Caracteristici tantari
Unii tantari nu inteapa oamenii si prefera sa intepe alte animale sau pasari. Acesti tantari isi cauta un loc propice de locuit si la peste 100 de km de locul unde s-au nascut. Tantarii se nasc in medii cu umiditate foarte ridicata insa pentru a cauta o zona propice cu surse de abundente de nectar si sange, sunt dispusi sa calatoreasca peste 100 de km.
Toti acesti tantari au nevoie de apa pentru a se inmultii. E nevoie doar de cativa stropi de apa pentru ca tantarii sa-si poata depune ouale, si din aceasta cauza este indicat sa se minimizeze pe cat posibil cantitatea de apa din jurul locuitelor cum ar fi scurgeri care picura, aer conditionat, sau orice loc unde se poate strange apa mai multe zile. Dioxidul de carbon pe care oamenii sau animalele il produc este elementul cheie pe care acesti tantari il cauta atunci cand sunt infometati. Dupa urmele de dioxid de carbon din aer acesti tantari isi detecteaza victimele zburand peste tot pe unde este o cantitate seminificativa.
Cum sa scapi de tantari
Pentru a reduce sau preveni riscul infestarii, fara utilizarea unui tratament chimic, trebuie gasita si oprita sursa inmultirii acestor tantari prin eliminarea zonelor cu apa statuta (fantani neacoperite, puturi, balti, apa statuta sub diferite forme). Va recomandam curatarea zonei pe o suprafata cat mai mare, eliminarea vegetatiei ce pastreaza umbra si umiditate sau a altor obiecte ce ar putea incuraja inmultirea tantarilor.
Alegerea insecticidului pentru tratament se face in functie de suprafata pe care doriti sa o protejati si in functie de echipamentul pe care il detineti. Tratamentele impotriva acestor tantari se fac prin aplicarea reziduala a insecticidelor pentru a avea remanenta cat mai indelungata. Razele soarelui, roua, praful, umiditatea, ploaia distrug substanta activa si insecticidul isi pierde din proprietati, de aceea se recomanda tilizarea substantelor in locuri cat mai bine izolate si umbrite.
Un lucru foarte important este ca tratamentele sa fie facute cu rabdare si repetitiv, frecventa fiind de 2 ori in prima saptamana iar apoi lunar sau poate chiar mai rar. La prima aplicare de insecticid facuta, toate insectele mature sau o foarte mare parte din ele vor muri, ramanand totusi cele in stadiu de ou sau larva. Daca se completeaza tratamentul cu un larvicid, rezultatul imediat va fi mult mai bun.
Completarea tratamentul impotriva acestor tantari prin pulverizare cu insecticid se poate face si prin utilizarea larvicidelor. Larvicidele sunt insecticide care vizeaza in mod specific stadiul larvar din viata a unei insecte.